×
Stort vandtab i Bremdal     Undersøgelse for uvedkommende vand     Tilsætning af grønt farvestof i fjernvarmevandet i Humlum     Batteriskifte Hjerm     
Søg
Struer energi
Ring til os på telefon 96 84 22 30
Telefon 96 84 22 30 (døgnvagt)

Afsløring af frise (Forløberen til Struers byvåben)

Mandag den 23. august kl. 11.00 afslørede Struer Energis formand, Mads Jakobsen, den nye rekonstruerede frise, som pryder den gamle bestyrerboligs facade.

Afsløringen fandt sted i Jyllandsgade og blev fejret af ledelsen, bestyrelsen, nuværende og tidligere medarbejdere samt offentligheden.

Historien bag frisen stammer helt tilbage fra 1912, hvor den oprindeligt blev placeret på elværkets bestyrerbolig. Dekorationen var lavet i kridtsten og bestod af et sejl med illustration af en stjerne, en aftagende måne og et anker - en komposition som i 1920 blev tildelt og godkendt af Kongen som en forløber til den kommende Struer købstads byvåben. Inspirationen til frisen blev fundet i Hjerm Herreds segl fra 1556, som var bestående af en måne og en stjerne. Ankeret skulle illustrere, at Struer var en stabel- eller havneplads for Hjerm Herred.

 

Gammel frise
                    Frise fra 1912

 

Imidlertid har vind og vejr været for hård ved den originale frise, som var begyndt at smuldre væk. Det har i flere år været på tale, at der skulle gøres noget ved den, og 2021 blev året! Det store spørgsmål var nu, om man skulle tage frisen ud og mure hullet i bygningen til - eller om det skulle undersøges, hvorvidt frisen kunne rekonstrueres? Bestyrelsen ved Struer Energi undersøgte ved Struer Kommune om frisen skulle være fredet eller på anden måde bevaringsværdig. Det blev oplyst at den ikke som sådan var nogle af delene. Omvendt blev det dog konstateret, at motivet var brugt som inspiration til Struer Kommunes byvåben og på den måde også som et historisk element i Struer Kommunes historie. På baggrund af frisens forfatning og historiske værdi samt bygningens bevaringsværdi besluttede Struer Energis bestyrelse dermed at rekonstruere fremfor at restaurere. Denne opgave påtog Danske Stenhuggerier Restaurering, som på fineste vis har genskabt frisen med fuld respekt for den gamle dekoration.

 

Afsløring af frise
                           Afsløring af frise

 

Ny frise
                           Ny frise fra 2021

 

Vi kan nu igen nyde synet af frisen på facaden, og alle opfordres til at lægge vejen forbi for at genopleve historien her i Jyllandsgade. Sammen med Lydens By, håber vi at kunne skabe belæg for en historisk oplevelsestur igennem Struer by.